keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Nuorten mielenterveyspalvelut

Jo siinä vaiheessa, kun mietin ensimmäisen kerran vaaliteemojani, yksi teemoistani oli - ja on edelleen - nuorten mahdollisuudet ja palvelut. Nuorten palveluista erityisesti toisenasteen oppilaitosten mielenterveyspalvelut ovat se, johon haluan vaikuttaa. Kun itse olin lukiossa, teki yksi nuori itsemurhan, ja tuttujen kautta olen kuullut tarinoita siitä, kuinka apua tarvitsevat eivät ole päässee koulupsykologin tai kenenkään muun ammattiauttajan puheille.

Syksyn surullisten sattumien myötä moni muukin on ottanut mielenterveysasiat esille, mikä on todella hyvä juttu. Harmittavaa vain on se, etteivät yhtä monet ajaneet asiaa jo ennen tapahtumia. Kun kerroin ensimmäistä kertaa vaaliteemoistani, joku totesi suunnilleen "Niin se joku muukin taisi ajaa noita mielenterveysjuttuja", kun nyt asia tuntuu olevan kaikkien puheissa.

Toivon ja uskon, että nyt kerrankin olisi oikeasti mahdollisuus saada nuorten mielenterveyspalveluja parempaan suuntaan, kun niin moni on asian kanssa samaa mieltä. Toivottavasti valtuustoon ja muualle vaikuttamaan päätyy niitä, jotka myös oikeasti ottavat asian työn alle.

Keskustelin tänään tulevaan "huippuyliopistoon" liittyen ja senkin kohdalla vahvana huolena on opiskelijoiden jaksaminen ja mielenterveys jos (ja kun) heiltä ja koko oppilaitokselta halutaan huipputuloksia. Surullisia esimerkkejä liiallisesta kilpailuilmapiiristä löytyy maailmalta. Opiskelijoiden ohjaus ja tuki on tärkeää - niin yliopistossa kuin toisen asteen oppilaitoksissa kuin ihan peruskoulussakin.

Ei kommentteja: