maanantai 13. lokakuuta 2008

Miksi lähdin ehdolle?

Monet, joiden kanssa olen keskustellut vaaleihin liittyen ovat kysyneet, miksi lähdin ehdolle kunnallisvaaleihin.

Muutin Espooseen 1991 ja siitä lähtien olen asunut Pohjois-Tapiola-Otaniemi-Mankkaa-alueella. Olen todellakin kotiutunut Espooseen ja haluan asua jatkossakin täällä - ehkä jopa aivan mummoksi asti. Seuraavina vuosina Espoossa tullaan rakentamaan paljon ja kaupunkikuva on muutoksen alla. Haluan olla vaikuttamassa siihen, miltä Espoo näyttää 50 vuoden kuluttua. Espoolla on mielestäni edellytykset olla tulevaisuudessa vihreä menestyvä kaupunki. Siihen vaikuttavia ratkaisuja pitää tehdä jo nyt.

Juuri rakentaminen on se, mikä eniten tulee näkymään ja muokkaamaan olemistamme Espoossa. Rakentamisessa, kuten muissakin päätöksissä, tulisi huomioida ihmislähtöisyys - tehdään päätöksiä ihmisten tarpeet huomioiden, arkipäivän kannalta toimivia ratkaisuja - ja päätösten kauaskantoisuus. Ei ole järkeä rakentaa vaikkapa koulurakennusta, jota tarvitsee remontoida jo 20 vuoden kuluttua suurella rahalla. Vihreys on rakentamisessa monella tapaa tärkeää - tehdään ekologisia rakentamisratkaisuja sekä myös viheralueiden säilyminen jokaisen espoolaisen lähellä.

Toinen iso asia itselleni on nuorten asiat - mahdollisuudet ja palvelut. Suuri osa valtuutetuista on 40-65-vuotiaita ja he ovat eläneet nuoruutensa aivan erilaisessa ympäristössä (niin henkisessä kuin fyysisessä ympäristössä) kuin tämän hetken nuoret. Itsekään en voi sanoa tietäväni miltä 10 vuotta itseäni nuorempien, eli 15-vuotiaiden, maailma näyttää, mutta niin partion kuin voimisteluvalmennuksen kautta olen kuitenkin sen ikäisten kanssa tekemisissä. Niin lasten kuin vanhusten asioista pidetään kyllä huoli, sillä valtuustossa olevilla on omia lapsia ja oma vanhuus on tulossa tulevaisuudessa. Mutta nuorten asioita ei kukaan ole puolustamassa - varsinkaan kun nuoret ovat se ryhmä, jonka äänestysaktiivisuus on heikoin.

Nuorten mahdollisuuksiin liittyy niin urheilu, kulttuuri, muut vapaa-ajan tekemiset sekä vaikuttamismahdollisuudet.Palveluista mielestäni yksi tärkeimpiä kehittämisen kohteita on toisen asteen oppilaitosten mielenterveyteen liittyvät palvelut - jokaisella nuorella tulee olla mahdollisuus saada tarvitsemaansa apua ja tukea. Toki tämä tulee ulottaa myös niihin nuoriin, jotka eivät opiskele.

Edellä mainitut asiat - rakentaminen ja nuoret - ovat syyt, joiden takia lähdin ehdolle. Omaa arkeani lähellä on myös joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen väylien kehittäminen. Bussilla matkustan lukukauden aikana - varsinkin nyt kun opiskelen TKK:n lisäksi TAIKissa ja yliopistolla pari kurssia - ja kesällä rullaluistelen, pyöräilen ja lenkkeilen. Yksi hieman abstraktimpi asia, johon myös haluan vaikuttaa on tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus Espoossa. Kunnan palveluissa tulisi ottaa huomioon erityisryhmät siten, että palveluhenkilöstö on koulutettu palvelemaan tasa-arvoisesti ja oikein myös heitä. Esimerkiksi sateenkaariperheet kohtaavat tietämättömyyttä ja osaamattomuutta niin kunnallisten palvelujen kuin muidenkin tahojen osalta.

Tähän mennessä en ole ollut poliittisesti sitoutunut tai muutoin politiikassa mukana, mutta kiinnostus asioihin vaikuttamiseen on aina ollut. Joskus nuorena olin Espoon nuorisovaltuustossa varavaltuutettuna, mutta silloin minulla ei ollut vielä tarvetta vaikuttaa. Muut harrastukset olivat silloin mielekkäämpiä, mutta nyt olen tullut siihen tulokseen, että on aika aloittaa vaikuttaminen Espoon asioihin.

Rakentaminen, nuoret, joukkoliikenne ja yhdenvertaisuus Espoossa.


Alla vielä pari linkkiä edustamiini teemoihin:

Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan kunnallisvaalitavoitteet
http://www.valtanuorille.fi/index.php/fi/espoo

Opiskelijajärjestöjen teesit:
http://www.valtanuorille.fi/

Espoon Vihreiden asumispolitiikka:
http://www.espoonvihreat.fi/esvi/Asuminen_vihreaksi.pdf

SETA:n kunnallisvaalitavoitteet:
http://www.seta.fi/fi/KunnVa08

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Eikö vihreyttä voisi edistää sillä että velvoitettaisiin kaikki taloyhtiöt lajittelemaan jätteensä, biojätteisiin, energiajätteisiin , keräyslehtiin jne.
Kuitenkin lajittelujäteiden jätemaksut eivät saisi olla kalliimpia kuin normaalit yhtiöiden jätemaksut.