tiistai 1. maaliskuuta 2011

Valtuuston kokous - huolta ja sirkusta

Huolenaiheena henkilöstön jaksaminen ja hieman sirkusta lopuksi - Espoon valtuuston kokous 28.2.2011

Valtuuston tämän kertaisen kokouksen asialista näytti suht nopealta etukäteen katsoessa: parit lautakuntien jäsenyyksien vahvistamiset, seurantaraportti, pari kaavaa ja useampi aloite. Mutta silti puhetta riitti ja kotiin päästiin lähtemään vähän ennen iltakymmentä. Ilmassa leijui epäilys, että lähestyvät eduskuntavaalit saavat valtuutetut pitämään puheita. Joku takarivistä sanoi laskeneensa salissa olevan 30 kansanedustajaehdokasta. Joku toinen taasen toimi kellokallena kokouksessa ja tuloksena oli, että Kurt Byman (sit) puhui noin 45 minuuttia koko kokouksesta. Omien laskujeni mukaan hän puhui ainakin 15 minuuttia (kolme 5 minuutin puheenvuoroa) metrosta, joka ei siis mielestäni mitenkään liittynyt seurantaraporttiin,jonka kohdalla hän puheitaan piti.

Jottei kokous kävisi tylsäksi, oli minulla käytössäni valtuustobingo, johon raksin asioita sitä mukaan kun niitä tuli ilmi. Tosin välillä keskityin ihmisten kuuntelemiseen siten, että bingo unohtui. Ja välillä taasen puhujat puhuivat jotain aivan ohi asian (kuten Bymanin puheet metrosta ja kuinka se on uhka Espoon taloudelle), joten en jaksanut kuunnella. Valitettavasti kaupunkimme arvokkaimmassa päättävässä elimessä – valtuustossa – välillä puhujat puhuvat aivan tyhjiä sanoja tai muuten vain täysin ohi aiheen, eikä kovin älyllistä keskustelua esiinny. Mielestäni tämä on todella harmi. Toivottavasti valtuuston kokoukset saadaan pian nettiin kaikkien kansalaisten ihmeteltäväksi, jotta ihmiset tajuavat millaisia ihmisiä ovat äänestäneet.
Oli valtuustossa ihan asiaakin – tässä seuraavaksi siitä. Seurantaraportin osalta meille tuotiin ilmi, että suhdannevaihtelut vaikuttavat paljon Espoon verotuloihin. Vuosikate tulisi aina saada positiiviseksi, jotta investointeja pystytään tekemään. Vuoden 2010 tulos näyttää hyvältä, mutta se muodostuu mm. siitä että rahastoja on purettu, joten vastaavia tuottoja ei ole tulossa jatkossa. Tiukkaa säästölinjaa on siis jatkettava. Vuosikatteen pitäisi olla sillä tasolla, ettei yksittäisiä rahastojen purkuja yms jouduta tekemään.

Vihreiden Johanna Karimäki toi seurantaraportin kohdalla esille, että kaikki ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvät toimenpiteistä 25 prosenttia ei olla vielä aloitettu. Vasemmistoliiton Uotila toi esiin sen, että henkilökunta on tiukilla. Hän näki, että säästöä on otettu henkilökunnan selkänahasta. Tiina Elo (vihr) puhui Uotilan jälkeen ja myös korosti, että henkilökunnan jaksamisesta on pidettävä huolta. Puheessaan hän vaati, että Espoon tulisi olla esimerkillinen ja vastuullinen työnantaja.

Guzenina (SDP) toi esiin, että hyvän johtamisen tunnusluvut ovat heikenneet. Muun muassa lapsiperheiden, huostaanottoja on tullut enemmän kuin aiemmin. Hän myös muistutti, että valtuusto on pyytänyt ja vaatinut yhdeksän kouluterveydenhoitajaa lisää, mutta vain yksi on saatu.

Seurantaraportin jälkeen päätettiin Tapiolan eteläisen osan ja Perusmäen asemakaavoista. Tämän jälkeen päästiin aloitteisiin. Tiina Pursulan (vihr) valtuustoaloitteeseen Espoon arvokkaimpien virtavesikohteiden suojelemiseksi oli saatu hyvä vastaus. Pursula toi puheessaan esiin, että virtavedet on otettu jo huomioon 550-vuoden suojelualueissa ja muutoinkin saatu vastaus oli tyydyttävä. Mikkola kiitteli aloitetta. Karimäki toi esiin, että vesiasiantuntijan saaminen ympäristökeskukseen oli todella hyvä asia.

Seuraava valtuustoaloite oli arkeologisen puiston perustaminen. Sellainen on tulossa joskus lähivuosina. Aloitteeseen suomenkielisen opetuksen tilojen maksuperiaatteista ei oltu aloitteen tekijän Värmälän (SPD) mukaan annettu tarpeeksi hyvää vastausta. Nina Knaapila puhui siitä, että paljon olisi parannettavaa siinä, että kuntalaiset voisivat varata tiloja käyttöönsä. Pitäisi olla yksi paikka, josta kuntalainen näkisi, mitä tiloja on tarjolla.

Viimeisenä aloitteena oli, että ennen tärkeitä kokouksia ei tarjoltaisi alkoholia. Tämä on ollut käytäntö kaupungissa jo aiemmin, mutta aloitteen tekijä Terttu Savolainen (sit) oli kokenut päivällisen yhteydessä tarjotun yhden viinilasillisen olevan liikaa alkoholia ennen kokousta. Tästä asiasta osa valtuutetuista rupesi jo vitsailemaan: ”Jos ympäristölautakunta vierailee kaatopaikalla, niin pitäähän heidän tappaa ne madot jotenkin.” Keskustelu meni muutoinkin aivan turhaksi provosoimiseksi.

Ainiin, valtuustobingon tuloksena oli se, että kokouksen lopulla sain kaksi suoraa! Kokouksessa tapahtui siis ainakin seuraavaa: joku sanoi ”Hyvät valtuutetut”, puheenjohtaja huomautti 5 minuutin puheajan kuluneen, puheenjohtaja joutui vaatimaan järjestystä saliin, joku syytti jotakuta negatiiviseen sävyyn, seuraavat asiat mainittiin puheissa: kestävä kehitys, metro, joukkoliikenne ja kouluterveydenhoitajat, Byman näytti kalvoja (vaikka toistaiseksi se oli kiellettyä), Timo Soini ei ollut paikalla, joku viittasi kaupungin entiseen johtajaan puheessaan ja valtuustosalin tekniikka petti taas.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Toivottavasti valtuuston kokoukset saadaan pian nettiin kaikkien kansalaisten ihmeteltäväksi, jotta ihmiset tajuavat millaisia ihmisiä ovat äänestäneet"

Tuo loisi edes jonkinlaista julkista painetta miettiä mitä sanoo ääneen... Tosin kyllähän nuo eduskunnan täysistunnot on televisioitu jo vuosia eikä sielläkään välttämättä kaikkien puhujien puheenvuoroissa hirveästi ole tolkkua.

Anonyymi kirjoitti...

kommentoin nyt tänne, kun nettisivullesi ei pysty anonyyminä jättämään palautetta.

Nettisivut ovat edelleen kesken ja blogiinkaan ei ole tullut aikoihin tekstiä. Facebookissakaan ei näytä tapahtuvan mitään. Hieman aktiivisuutta suosittelisin. Moni hakee nimenomaan netin kautta tietoa. Tällainen passiivisuus ei vakuuta ainakaan minua antamaan ääntäni vaikka kaikki vaalikoneet ovatkin sinua suositelleet.

Satu Raudasoja kirjoitti...

Kiitos kommentista! Vaaliaikana sitä on niin kiireinen, että välillä unohtuu nettisivut - vaikka niiden pitäisi tietysti olla kaikkein tärkeimmät! Tällä viikolla olen maannut sängyssä koko alkuviikon kun olin kipeänä, mutta nyt olen päivittänyt nettisivuille (aiemmin unohtuneita) tekstejä. Galleria-osioon on ilmestynyt tällä viikolla myös kaksi videota!