Länsiväylässä julkaistiin 12.2. alla oleva minun ja Sirpa "Siru" Kauppisen mielipidekirjoitus.
--
Otaniemi hiilineutraaliksi
Espoon strategiaan on kirjattu tavoite kasvihuonepäästöjen vähenemisestä. Kaupunkimme arvoja ovat muun muassa luovuus ja innovatiivisuus sekä kestävä kehitys. Yhtenä askeleena kasvihuonepäästöjen vähentämiseen toimisi T3-alueeseen kuuluvan Otaniemen muuttaminen hiilineutraaliksi.
Mielestämme Otaniemi ei ole tällä hetkellä kansainvälisesti edustava, sillä osa rakennuskannasta ei vastaa nykyaikaisia vaatimuksia eikä Aalto-yliopisto toimi esimerkkinä nykyaikaisesta ilmastoasiat huomioon-ottavasta organisaatiosta.
Otaniemi muodostaa selkeärajaisen kapunginosan ja siellä työskentelevät ja asuvat ihmiset ovat teknologiaorientoituneita, joten Otaniemi sopii hyvin alueeksi, jossa voidaan ottaa käyttöön ja testata uusia hiilineutraaleja toimintatapoja, tuotteita ja palveluita.
Otaniemen teekkarikylän asuinrakennuksista monet ovat ylioppilaskunnan omistamia, mikä tarjoaa mahdollisuuden tehdä yritysten kanssa yhteistyötä. Erilaisten tulevaisuuden teknologioiden käyttöönotto olisi opiskelijoille sekä yliopiston opetukselle ja tutkimukselle.
Konkreettisia toimenpiteitä voidaan tehdä päivittämällä kaikkea rakennuskantaa vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Opiskelija-asunnoissa voidaan muun muassa ottaa käyttöön kiinteistökohtaiset vesi- ja sähkömittarit sekä kulutushuippuja tasaava sähkölaskutus. Korjausrakentamisessa tulee huomioida muun muassa lämmön talteenotto ulostuloilmasta, jätevesien lämmön hyödyntäminen ja energiaa säästävä valaistus.
Yliopistossa voidaan miettiä, miten saadaan hyödynnettyä tietokoneiden tuottama lämpöenergia, millaiset toimintatavat tukevat energiansäästöä ja kestäviä kulutustapoja sekä miten vanhat rakennukset voidaan peruskorjata materiaaleja säästävällä tavalla energiatehokkaiksi.
Otaniemen alueella toimivat yritykset voivat olla mukana -lähikaupassa voidaan kokeilla ruuan hiilijalanjälkilaskuria ja parturi, grilli, päiväkoti sekä muut toimijat voivat kokeilla ilmastoystävällisiä toimintatapoja ja teknologioita. Yritysyhteistyö yliopiston ja teknologioita kehittävien yritysten välillä mahdollistaisi aivan uudenlaisia tapoja vähentää kasvihuonepäästöjä.
Esimerkiksi paikallisen biojätteen mädätys energiaksi ja sähkönkulutushuippuja tasaavat teknologiat voisivat olla hyviä tutkimuskohteita niin yliopistolle kuin yrityksillekin.
Monet kunnat Ruotsissa ovat muuttumassa nopeasti hiilineutraaleiksi. Suomessa muun muassa Uusikaupunki ja Mynämäki ovat tällä tiellä ja hakevat siten kilpailuetua ja työpaikkoja. Otaniemen saaminen hiilineutraaliksi yritysten ja tutkimuksen yhteistyönä tukee Espoon halua olla edelläkävijä kansainvälisesti.
Sirpa Siru Kauppinen, ympäristötekniikan DI
Satu Raudasoja, käytettävyyden opiskelija
Aaltovihreät ry
1 kommentti:
Aaltoyliopiston myötä otaniemessä tulee nopealla aikavälillä ajankohtaiseksi myös uuden rakentaminen, eikä ainoastaan vanhan rakennuskannan peruskorjaaminen. AYY:llä olisi loistava tilaisuus avata peli nollaenergia tai plusenergia rakentamisessa koska sen kädet ei ole sidottu julkisten hankintojen tavoin.
Ylioppilaskunnalla tai millä tahansa taholla, joka rakennuttaa itselleen käyttökustannukset ovat suurempi kokonaiskustannus kuin rakentaminen joten lähestymistapa rakentamiseen on oltava täysin erilaienen kuin suurimmassa osassa rakennushankkeista.
Kampukselta löytyy suunnitteluvoimaa varmasti enemmän kuin kaikilta suomen rakennusliikkeiltä yhteensä, joten uusien ratkaisujen ja ajattelutapojen käyttöönotto ei pitäsi olla ongelma.
Lähetä kommentti